Presjek dosadašnjeg i plan budućeg rada FKMG

I tako bi svjetlo...

U jesen 2008. nas nekolicina zaljubljenika u fotografiju započeli smo svoja online druženja na Internetskim fotografskim stranicama „Ptičica“, „Fotozine“ i „HRPC“. Kako je vrijeme prolazilo družili smo se sve više offline, tj. uživo.

Tijekom vremena smo došli na ideju o udruživanju u foto klub. Pošto u Dubrovniku tada nije postojao niti jedan aktivni klub koji se bavio fotografijom, razmišljali smo o osnutku novoga. Kada smo kontaktirali više naših poznanika, ljubitelja fotografije, dobili smo odgovor da provjerimo što je s dubrovačkim foto klubom Marin Getaldić koji je neaktivan zadnjih desetak godina.

U Uredu županijske državne uprave smo saznali da klub nije ugašen, ali da skupština nije održana devet godina, te smo stupili u kontakt s bivšim tajnikom koji nas je upoznao s činjenicom da je on ostvarivao radni odnos u klubu koji je ostao u velikim dugovima, poglavito za njegove doprinose. U tom trenutku smo pomislili odustati od starog kluba i osnovati novi.

Međutim, činjenica da je stari  foto klub osnovan 1947. te ima tradiciju dužu od 60 godina, bila je dovoljan motiv da pođemo na poreznu upravu provjeriti koliki je stvarno taj dug. Oblio nas je hladni znoj kada smo čuli za iznos dugovanja od 93.000 kn. No susretljivi mladi voditelj ureda je izvukao jokera iz rukava, u vidu neke stavke zakona, koji kaže da potraživanja za doprinose koji su u blokadi dužoj od 5 godina idu automatizmom u postupak povrata, te da se obratimo na mirovinsko osiguranje. Od tamo smo se vratili ozarenog lica jer smo saznali da je postupak povrata sredstava dovršen 2007., te mirovinsko i zdravstveno osiguranje nemaju potraživanja prema klubu. Sa tom potvrdom smo na poreznoj upravi uspjeli odblokirati račun staroga kluba, te otvoriti novi i krenuti iz početka.

21. veljače 2009. smo organizirali izbornu skupštinu, na kojoj je izabrana nova uprava kluba i donesena odluka o nastavku djelovanja jednog od najstarijih foto klubova u Hrvatskoj i šire. Naša prva izložba naziva "Dubrovnik u fotografiji", održana u svibnju iste godine, bila je jako dobro posjećena i medijski popraćena, pa je zbog velikog interesa sugrađana broj članova brzo narastao na više od stotinu. Bez obzira na taj izvanredan uspjeh kluba, kada smo od Gradskog ureda za raspolaganje nekretninama tražili na korištenje klupski prostor, uručena nam je odbijenica.

Tijekom svibnja smo ponovno aktivirali članstvo kluba u gradskoj i županijskoj Zajednici tehničke kulture. Nedugo nakon ljetne stanke organizirali smo izložbe pod nazivima "Moje slike moji snovi" i „Sutoni i svitanja“ u dubrovačkoj gradskoj knjižnici.

Početkom 2010. godine ostvarili smo besplatni tečaj za mlade nazvan "Uvod u fotografiju" i na taj način pridobili nove članove. Predavanje i vježbe smo održali u velikom amfiteatar i kabinetu za računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, tijekom pet subota u ukupnom trajanju od 20 školskih sati. Na tečaju je sudjelovalo više od 60 polaznika, od kojih su mnogi i danas aktivni članovi kluba.

Klub je također organizirao nekoliko cjelodnevnih foto izleta, od kojih su najznačajniji posjet slapu Kravice pored Ljubuškoga u BiH, te druženje sa foto klubom Imota iz Imotskoga, kao i uspon na planinu Sniježnicu u Konavlima.

U suradnji s udrugom DART organizatori smo izložbe fotografija na temu feste Sv. Vlaha u veljači 2010. i nedavno u veljači 2011. godine, za vrijeme trajanja feste.

Naša do sada najznačajnija klupska izložba bila je "Sponza 2010". Na njoj su sudjelovali i polaznici nedavno završenog foto tečaja, što je također imalo velikog odjeka u javnosti.. Prikazano je 120 radova od 46 članova. Dogovoreno je sa voditeljem palaće Sponza da foto klub Marin Getaldić zbog dobre organizacije izložbe i velikog broja posjetitelja dobije termin za izlaganje radova na redovitoj godišnjoj bazi.

U organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku realizirali smo izložbu fotografija na temu Svjetske godine bioraznolikosti, budući da je UNESCO proglasio 2010 godinu svjetskom godinom biodiverziteta. Izložba je otvorena u Dubrovačkom prirodoslovnom muzeju na cijelom drugom katu. Budući da je prešla u stalni postav, može se vidjeti u radno vrijeme muzeja. Na njoj sudjeluje 45 autora iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je deset članova našeg kluba, a tema je vrlo raznoliki prikaz biljnog i životinjskog svijeta i prirodnih staništa.

Naši istaknuti članovi uz potporu kluba otvaraju više samostalnih izložbi.

U jesen 2010. smo organizirali "Školu fotografije u prirodi" koja se održala od 8. do 10. listopada na slapovima Krke i Plitvičkim jezerima. Po povratku s puta probrani su najbolji radovi, te će biti izloženi u atrijima osnovnih škola u želji poticanja mlađih naraštaja za bavljenje fotografijom.

Na samom kraju 2010. realizirali smo opsežni projekt koji je sadržavao predavanja, radionicu i naposlijetku izložbu ulične fotografije koja se održala u Art Radionici Lazareti u Dubrovniku od 10. do 26. prosinca. Slike za izložbu su odabrane internim natječajem fotokluba prema prosjeku ocjena neovisnog prosudbenog povjerenstva u sastavu: Damir Hoyka, Ante Jaša, Vinko Šebrek, Antun Maračić i Slaven Tolj.

Od velikog broja prispjelih radova za izložbu se plasiralo 25 fotografija od 15 autora. Osim u hrvatskim gradovima, većinom u Dubrovniku, po jedna u Zadru i Samoboru, fotografije su snimljene u Beogradu, Mostaru, Padovi, Londonu, Tel Avivu i Sajgonu. U sklopu priprema za izložbu fotoklub Marin Getaldić organizirao je fotoradionicu u prostorima Poslijediplomskog sveučilišnog centra u Dubrovniku. Predavač dr. sc. Mario Miličević demonstrirao je više različitih metoda pretvorbe fotografije u boji u crno bijelu, kao i osnovne tehnike naknadnog ispravljanja grešaka počinjenih tijekom fotografiranja. Prof. Antun Maračić je održao javno predavanje na Sveučilištu u Dubrovniku o uličnoj fotografiji. Upoznao nas je s najznačajnijim klasicima ulične fotografije kao što su: Alfred Eisenstaedt, Andre Kertesz, Brassai, Henri-Cartier Bresson i Robert Frank. Predstavio je također autore nove londonske fotografije i njihova djela, a predavanje je zaključio hrvatskim klasicima: Tošom Dabcem i Mladenom Tudorom. Na kraju nas je upoznao i sa svojom serijom fotografija nastalom tijekom rata u njegovom rodnom gradu Novoj Gradiški. Sve ove pripreme koje sam naveo generirale su kvalitetnom izložbom ulične fotografije.

Plan rada u 2011. godini

Početkom godine krenuli smo sa realizacijom projekata koji će izaći izvan okvira našeg Grada i Županije, a plan za 2012 je izaći i izvan okvira Hrvatske.

Upravo za vrijeme pisanja ovog teksta je u tijeku realizacija izložbe na temu karnevalskih zbivanja u Dubrovniku. Članovi povjerenstva foto kluba i Dubrovačkog karneval festa zajedno će odabrati dvadeset najuspjelijih radova i izložiti ih u foajeu dubrovačkog kazališta Marin Držić.

 Prvi veći projekt u ovoj godini je Fotomaraton za učenike srednjih škola koji se održao u travnju. Osigurali smo i značajniji fond nagrada, kako bi potaknuli što više mladih na sudjelovanje. Fotomaratonu je prethodio tečaj o osnovama fotografije, a nakon foto maratona realizirali smo izložbu radova u atriju Sveučilišta u Dubrovniku. Kako smo naveli na priloženom plakatu: "Prioritet ovog natjecanja je zabava, druženje i upoznavanje sa svijetom fotografije. 

alt

Drugi projekt u ovoj godini je Državno natjecanje u fotografiji pod nazivom "Dalmatinski koluri". Pokušali smo se voditi natuknicama FIAP-a oko organizacije takve manifestacije, kako bi stekli što veće iskustvo, te napravili što manje propusta, koji se realno mogu očekivati u tako velikom projektu.

Planirana je i suradnja našeg kluba sa "College of Imaging Art and Sciences" pri Rochester Institute of Technology. Dolazak u Dubrovnik jedne generacije studenata je najavljen za 1. lipnja, te će naši članovi moći prisustvovati njihovim predavanjima bez naknade. Svi njihovi studenti će imati povlastice koje imaju i naši članovi.

Treći projekt je ustvari nastavak na prvi. Niz specijaliziranih tečajeva fotografije tijekom ljeta. U planu su tečajevi: Makro fotografije, HDR-a, Erotske fotografije, Konceptualne fotografije, Modne i studijske fotografije, u trajanju od 8 školskih sati po jednom tečaju u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Po završetku planiramo napraviti jednu klupsku izložbu u ART radionici Lazareti.

Četvrti projekt je ponoviti "Školu fotografije u prirodi" pred kraj ljetnih praznika.

 

Plan rada u 2012. godini

U 2012. planiramo organizaciju svjetskog salona fotografije u Dubrovniku u svibnju i lipnju pod nazivom "Dubrovnik International Photo Salon 2012". Pošto tako veliku organizaciju još nismo radili, planovi i pronalaženje sponzora traje još od kraja prošle godine. Plan nam je da ta manifestacija poprimi godišnji karakter, za što su pokazali znatan interes Grad Dubrovnik, Županija Dubrovačko-Neretvanska i Turistička zajednica Grada i Županije te Rochester Institute of Technology.

Ostale aktivnosti za 2012 ćemo definirati u toku ljetnih mjeseci kada iza nas bude uspješno odrađeno ovo državno natjecanje.

S poštovanjem,

Eugen Miljan

Predsjednik foto kluba Marin Getaldić